Türkçe dersleri; okuma, dinleme, anlama, anlatma ve yazma gibi etkinlik alanları üstüne temellendirilir. Bu temelden hareketle bu dersin amacı, Türkçeyi en doğru ve güzel biçimde kullanan; sözlü ve yazılı ifade gücünün anlamını fark edip geliştiren, duygu, düşünce ve hayallerini anlatan; yaratıcı düşünen, dinleme ve yazma etkinliklerine katılan; bir konuyla ilgili olarak araştırma, tartışma, değerlendirme, yorumlama ve sentez yapan bireyler yetiştirmektir.
Türkçenin temelini anlam oluşturmaktadır. Sözcükte anlam, cümlede anlam, paragrafta anlam ve metinde anlam her temada olması gereken kazanımlara sahiptir. Bu nedenle öğrencilerin diğer derslere oranla sözcüklerin, cümlelerin anlam inceliklerine dinlerken, okurken, yazarken, konuşurken daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Bu yüzden de bu defterde anlam konularına her temada mutlaka yer verilmiştir. Bunların yanı sıra müfredatta yer alan dil bilgisi konuları da öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştıracak biçimde temalara dağılmıştır.
Öğrencilerin öncelikle öğrenmeleri, öğrendiklerini de kalıcı duruma getirmeleri izlenecek yöntem ve tekniklere bağlıdır. Bu defterde öncelikle öğrencilerin konular hakkında bilgi edinmesi, peşinden edindikleri bilgileri “Öğreniyorum” başlığı altında kavramaları, “Kendimizi Geliştirelim” bölümlerinde ise kavranılan bilgilerin farklı soru tipleriyle iyice pekiştirilmesi sağlanmıştır. Temaların sonuna konan “Metin Çalışmaları”yla da tüm tema boyunca verilmeye çalışılan kazanımların metinden hareketle uygulamaya konulması amaçlanmıştır. “Tema Değerlendirme”ler ile de öğrencinin bu kazanımlara yönelik çoktan seçmeli sorularda da kendini ölçmesi ve değerlendirmesi, hâlâ eksik kazanımları varsa bunu gidermesi istenmiştir.
Kişi, dilini bildiği oranda doğru düşünecek, doğru yargılara ulaşacaktır. Türkçede gösterilecek başarı, her alandaki başarıya atılan ilk adım olacak, öğrenciler Türkçede gösterdikleri başarı ile diğer derslerinde daha fazla başarıya ulaşacaklardır.